Turunç Reçeli Tarifi

Malzemeler
15 adet orta boy turunç (büyükse 13 adet)
1 kg toz şeker
1 bardak su
 
Yapılışı
Turunçların kabukları rendenin küçük tarafıyla rendelenir. Rendenin yıldız şeklinde olan tarafıyla rendelerseniz daha güzel olur. Turunçlar da dikey şekilde dilimlenir.Bazı turunçlar kalın kabuklu, bazı turunçlar ince kabuklu olur. İnce kabuklu olanların sadece lifli kısımlarını almak yeterli, kalın kabuklu olanların lifli kısımlarını ve beyaz kısmından biraz kazınır.Beyaz kısımları gereğinden fazla kazırsanız reçeliniz kuru olur. Kabuklar rulo yapılır ve iğne ile pamuklu ipe dizilir.
 
Dizilen turunçlar tencereye koyulur ve üzerini geçecek kadar su koyulup kaynatılır, kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika haşlanır.Suyu süzülür, geniş bir kabın içine konulur ve üzeri su ile doldurulur. Tatlanması için günde 1 – 2 sefer suyu değiştirilir.Bazı turunç cinsi çabuk tatlanır; bazısı daha acı olur, geç tatlanır. 4 günde tatlanan da olur, 7 günde tatlanan da olur. Suyu değiştikten sonra turunçtan bir parça koparıp tadına bakılır. Yedikten sonra damağınızda acılık kalmıyorsa tatlanmış demektir.
 
Eğer damak tadınıza güvenmiyorsanız ve günde 1 sefer değiştirdiyseniz 7. gün kaynatabilirsiniz. Tatlanan turunçların suyu süzülür tencereye konur. Turunçlar büyük ise 13 taneye 1 kg şeker, 1 bardak su, turunçlar küçük veya orta boy olursa 15 turunca 1 kg şeker, 1 bardak su konulur.Akşamdan şekere yatırılabilir. Yatırmadan da olur. İlk başlarda tencerenin kapağı kapalı olsun. Ara sıra tencereyi sallamanız gerekir, turunçlar dizili olduğu için kaşıkla karıştırılamaz.
 
Sallayarak turunçlar alt üst yapmak gerekir. Şurup koyulaşmaya başlayınca 1 çorba kaşığı limon suyu eklenir.Sonra ipleri makasla kesip çekin. Bu şekilde yaparsanız turunçlarınız açılmaz.Reçelin şurubu koyulaşıp kabarcıklar çıkmaya başlayınca reçel olmuş demektir. Şurubun kıvamı tam olmazsa reçeliniz güzel olmaz. Ben suyunu fazla koymuyorum tanesini daha çok seviyoruz şurubu fazla yenmiyor.

Başa dön tuşu